Aplicacions de la terapia celular

Descobriu algunes de les principals aplicacions actuals i futures de la teràpia cel·lular basada en cèl·lules mare.

Aparell locomotor

El nostre cos se sosté per un esquelet que configura un engranatge viu i complex.

Nombroses malalties i lesions poden afectar el seu correcte funcionament alterant profundament la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

Les cèl·lules mare estan demostrant la seva utilitat en la reparació de fractures, cartílags i la recuperació dels efectes de malalties que eviten la correcta formació de l'aparell locomotor o la seva degradació prematura. El tractament de les lesions medul·lars i l'artritis són algunes de les aplicacions que estan avançant ràpidament.

Diabetes Mellitus

Estudis preliminars força prometedors han portat a assaigs clínics els resultats dels quals podrien canviar radicalment el tractament d'aquesta malaltia tan comuna i molesta. La teràpia cel·lular de la Diabetis és el centre d'atenció de nombrosos equips d'investigació.

Cor

Els infarts de miocardi són la principal causa de mort als països desenvolupats. Després d'un infart el cor no té la capacitat de regeneració suficient per recuperar-se completament.

Estudis clínics fets amb models animals han demostrat que el trasplantament de cèl·lules mare ajuda a recuperar el teixit danyat. Encara no està clar si això s'aconsegueix gràcies a la integració de les cèl·lules trasplantades o per alguns dels factors que secreten.

Pell

La pell és la primera barrera de protecció del nostre organisme. El procés de regeneració de la pell pot beneficiar-se de l'ús de cèl·lules mare per a millorar i accelerar els processos de cicatrització. Alguns grups de recerca treballen també per combatre el càncer de pell o melanoma amb teràpia cel·lular.

Sang

La leucèmia i els limfomes són malalties complexes que es poden eradicar amb l'ús de cèl·lules mare. Quan els tractaments tradicionals no són efectius hi ha la possibilitat de netejar el torrent sanguini de cèl·lules canceroses i malaltes i després repoblar-lo amb cèl·lules sanes. Altres malalties de la sang són cada dia més a prop de poder-se tractar amb teràpia cel·lular.

Ronyó

El ronyó és l'òrgan que ens permet depurar la sang. Quan aquest òrgan queda danyat com a conseqüència d'una malaltia degenerativa o bé d'una intoxicació, el pacient pot requerir un trasplantament o bé veure's obligat a sotmetre's a un molest tractament de diàlisi per seguir depurant correctament l'organisme.

Els estudis fets amb animals i també en diversos assaigs clínics demostren que les cèl·lules mare poden ajudar a recuperar la funcionalitat d'un ronyó danyat.

Malalties autoimmunes

Algunes patologies severes com ara la Malaltia de Crohn o l'Esclerosi Múltiple tenen un elevat component autoimmune. Això vol dir que el nostre propi sistema immunològic, dissenyat inicialment per protegir-nos, fa malbé per error algunes parts del cos.

S'està treballant per utilitzar les capacitats immunomoduladores que s'ha demostrat que tenen les cèl·lules mare en el tractament d'aquest tipus de malalties.

Cervell

El cervell és l'òrgan més avançat. La Unió Europea està invertint una gran quantitat d'esforços econòmics en comprendre'n el funcionament a través de grans iniciatives com el Human Brain Project.

A causa de la complexitat de la xarxa neuronal, resulta especialment difícil d'entendre i combatre malalties tan importants com ara el Parkinson o l'Alzheimer. Les capacitats regeneradores de les cèl·lules mare, i els estímuls que produeixen sobre els teixits que les envolten constitueixen una esperança de futur per als pacients que les pateixen i per als seus familiars.

Analitzeu tota la informació disponible abans de rebre un tractament amb cèl·lules mare.

Hi ha oportunitats reals de rebre tractaments avançats i de participar en assajos clínics regulats, però heu de ser previngut per minimitzar el risc de sotmetre's a un tractament que no tingui les garanties necessàries. La Xarxa de Teràpia Cel·lular, que coordina a Espanya els esforços de grups de recerca punters, recomana considerar un seguit de preguntes abans de participar en un tractament amb cèl·lules mare.

www.red-tercel.com/que-debe-preguntar/

Informeu-vos de l'estat dels assajos clínics en marxa